Αστερούσια: το «δώρο» του Θεού στον άνθρωπο

Αστερούσια: το «δώρο» του Θεού στον άνθρωπο

Μια μαγική περιπλάνηση στις ομορφιές της Κρήτης

Η οροσειρά των Αστερουσίων αποτελεί τη νοτιότερη οροσειρά της Κρήτης, της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης. Τα σύνορά της εκτείνονται από τα Μάταλα ως τον Αναποδάρη ποταμό και αποτελούν το φυσικό σύνορο Μεσαράς και Νότιου Κρητικού πελάγους. Η περιοχή συνδυάζει την άγρια φύση με την ψυχική γαλήνη και απόλυτη ηρεμία. Ο οξύμωρος αυτός συνδυασμός δημιουργεί ένα μαγικό, σχεδόν παραμυθένιο αποτέλεσμα και δικαιολογεί την πλειοψηφία των επισκεπτών, που θεωρούν ότι στο σημείο βρίσκονται τα ομορφότερα τοπία και οι καλύτερες παραλίες της Κρήτης.

Η ψηλότερη κορυφή τους είναι ο Κόφινας, με υψόμετρο 1231 μέτρων. Το έδαφος στην περιοχή των Αστερουσίων είναι ξηρό και η βλάστηση περιορισμένη. Δε λείπουν ωστόσο, οι οάσεις δροσιάς, με μικρά ποτάμια, γλυκά νερά, μικρούς και μεγάλους καταρράκτες που διασχίζουν το κοφτερά βράχια και δημιουργούν ένα μαγικό, σχεδόν εξωπραγματικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, στην περιοχή βρίσκεται και ο δεύτερος μεγαλύτερος καταρράκτης της Ελλάδας, στο φαράγγι του Αμπά. Τα τοπία αυτά, πλαισιώνονται από μικρά ή μεγαλύτερα φαράγγια που σε προκαλούν να τα προσεγγίσεις και να τα εξερευνήσεις, ακολουθώντας τα αριστοτεχνικά σχεδιασμένα από τη φύση, μονοπάτια.

Οι επισκέπτες έχουν επίσης τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε αναρίθμητες παραλίες, οι οποίες προσφέρονται είτε για αναψυχή είτε για εξερεύνηση του βυθού τους. Οι λάτρεις των καταδύσεων θα προσθέσουν σίγουρα έναν αγαπημένο προορισμό στη «φαρέτρα» τους, καθώς πέραν της φυσικής ομορφιάς του βυθού, θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και βυθισμένα κατάλοιπα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ενώ τα υποθαλάσσια σπήλαια θα τους χαρίσουν απαράμιλλες εικόνες και εμπειρίες.

Αναφορικά με τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου, δε θα ήταν υπερβολή, αν θα λέγαμε πως η συνεισφορά των Αστερουσίων στη διατήρηση της βιοποικιλότητας ολόκληρης της Μεσογείου, είναι υψίστης σημασίας. Αρκετές άλλωστε είναι οι περιοχές, οι οποίες έχουν κηρυχθεί ως προστατευόμενες από το δίκτυο Natura. Εκεί, διαβιούν και αναρίθμητα σπάνια, προστατευόμενα ζώα. Οι επισκέπτες, λοιπόν, με λίγη τύχη, ίσως δουν από κοντά τον επιβλητικό γυπαετό, χελώνες caretta caretta, φώκιες monachus monachus και παιχνιδιάρικα δελφίνια να αναπηδούν με φόντο τον πορτοκαλή ουρανό τη στιγμή του ηλιοβασιλέματος. 

Εκτός όμως από τη φυσική ομορφιά των τοπίων, που είναι αδιαπραγμάτευτη, τα Αστερούσια αποτελούν επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα προπύργια του ασκητισμού κι ένα από τα πιο σημαντικότερα κέντρα της ορθοδοξίας. Έτσι δικαιολογούνται οι πολυάριθμοι ναοί, οι οποίοι βρίσκονται σε απόκρυφα ή πιο φανερά σημεία και προσφέρονται για προσευχή και προσκύνηση.  

Σε κάθε περίπτωση, η εμπειρία των Αστερουσίων μένει αξέχαστη σε όλους τους επισκέπτες που τις περισσότερες φορές δεν αρκούνται σε μία μόνο επίσκεψη, αλλά επιθυμούν να επιστρέψουν στον μαγικό αυτό τόπο, για να αναβιώσουν στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης.

ΚΑΝΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΡΑ
15% ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Whatsapp